Regnet smattrar mot hjälmen. Hårt. Dropparna faller ned från himlen i storleken av stora pärlor. Runda, vackra. Han blinkar. Inför hans blick framträder gatan han står på. Det är inte mycket av en gata kvar, mest jord och sand som förvandlas till lera när det möter regnet. De tunga vattendropparna. Han tar ett målmedvetet steg framåt och följs efter av ytterligare soldater. Med ena handen och ett par hårda ord dirigerar han ett par av soldaterna längre bort längs vägen, till andra hus. Han själv går till dörren som är många år gammal och gjord av trä. Träet har mörknat och spruckit längst ned. Dörrhandtaget är en rund knopp gjord utav tungt järn som oxiderat. Han kan se framför sig hur det sett ut en gång för länge sedan. Innan krig. Han bankar hårt på dörren.
- Öffnen! ropar han.
Öppna!
Det är den enkla betydelsen av det tyska ordet. Han vet att det kan förändra liv. En glipa öppnas av dörren, skrämda ögon kikar ut, ser hans uniform, hans jag. Hakkorset bär han stolt runt sin arm. Han och soldaterna bakom honom blir tvingar sig in och ett letande påbörjas. Det kommer avslutas ute på bakgården. Själv går han in först av alla, med vapnet i hand. Han ser hur mannen i huset brutalt blir knuffad in i köket och ned på en stol. Hans fru hörs skrikandes från övervåningen men han vet att hon inte blir behandlad allt för illa. Hon är ingen jude. Han spottar på golvet vid tanken, som om ordet skulle kunna infektera honom med en dödlig sjukdom. Av mannen som bor här uppfattas det bara som förakt. Han går ut. Baksidan tycker han liknar vägen. Lerfylld. Han hatar lera. Och kyla. Och regn. Det verkar ha regnat i en evighet nu. Kommer aldrig solen att återvända?

Ibland förundras han över livets underverk. Som solen. Över hur kroppar i en stund kan innehålla en livlig själ för att nästa vara kalla stycken kött med döda hjärtan. Han vet inte var gränsen till döden går trots att han en gång var djupt bestämd att det var då hjärtat slutade slå. Nu vet han inte längre. Han har sett allt för många män och kvinnor som gått, stått och arbetat som i sömn. Människor vars hjärtan slagit men vars själ och medvetande varit långt därifrån. Kanske till och med försvunnet. Räknas man som död då?

Han hör ett ljud, likaså gör de andra. Alla stelnar de till och ordlöst gestikulerar han åt dem att förflytta sig till hörnet av trädgården. En lövlös buske står där. Tomten inhägnas av ett målat staket. Detaljerna finns inte inom honom för de spelar ingen roll. Ljudet hörs igen. Gällt. Gnälligt. Är det… barnagråt? De fortsätter framåt men han ser endast lera, lera och ännu mer lera, lera och brunt gräs. Inget som har lungor och kan skrika. Det har tystnat nu. Gråten. Han tecknar åt en av sina män som bär en spade. Mannen blir beordrad till att gräva. Gräva i leran.

Orderna genomförs. Man gräver inte djupt. Man hör ett nytt ljud som kommer av att järn slår mot trä. Dovt. Det är en lucka. Omöjlig att upptäcka utan ljud nedifrån. Ovanför ingången har man tillåtit gräs att försöka växa, lera att smetas ut. Vapen höjs, siktas mot luckan. Den är gjord av flera avsågade plankor, har sammanfogningar som inte tillåtits ha springor. Inget ska kunna läcka ut. Inget ska kunna förråda människoliven som döljer sig under. Själarna. En man ställer sig bakom luckan och efter tre nickar slits den upp. Stora svarta vapen pekar ned. De ser nästan ut att vara på låtsas. Det är dem inte.

Han ser ned. Det är ett djupt hål. Mörkt. Fuktigt. Trots den mulna dagen är det svårt att kika dit. Han ser ändå. Det han ser borde skrämma honom. Väcka medlidande, sympati. En önskan om en förändrad värld. Gör händelsen det? I hålet, det lilla, lilla hålet, befinner sig fem människor, fem själar. En man. En kvinna. En pojke i tonåren. En bebis i moderns armar. En liten flicka. Mannen tvingas upp först och han kisar mot ljuset, mot männen i uniform som väntar. Som om han inte kan förstå, som om han inte kan inse att de verkligen är här. Männen som kommer misshandla honom medvetslös och sedan hans son. Är det redan deras tur? Sonen är lång, sjukligt skranglig. Alldeles för smal. Bebisen lyfts upp. Den hostar rossligt. Den kommer förmodligen inte att överleva. Kvinnan dras upp, knuffas upp och sedan ned på marken tillsammans med sin man och söner. Hon sträcker sig efter sin yngsta son, men han hålls precis utom räckhåll, retandes. Hånandes. Familjen knuffas bortåt. Mot lastbilen. Lastbilen som ska ta dem till tåget. Tåget som ska ta dem… någon annanstans.

Han har sett koncentrationslägret. Han vet vad som väntar. Han har varit stationerad där själv. Han har bemannat gaskamrarna. Sett människor bli behandlade som mindre värda än kackerlackor. Bli avlivade som om de inte var mer värda än myrorna de alla trampar på. Han sa inte ifrån.

Från hålet kommer tystnad. Han ser ned igen. Fortfarande är ett mänskligt liv kvar i gropen. Stora mörka ögon tittar upp på honom. Han svär plötsligt. Ljudligt och högt. Flickan rycker inte till. De andra har dragits upp. Flickan är för liten. För kort. Hon nås inte. Någon måste ned. Han ser sig runt. Alla vet att han är högst i orderkedjan. Ingen anmäler sig frivilligt. Ingen vill klättra ned dit. Till judehålet. Föraktet räcker inte till. Han tar ett beslut. En man beordras att klättra ned. Juden - för han vill inte se på henne som en flicka - ska upp. När hon sträcks upp av motvilliga, rödklädda armar är det han själv som lyfter henne, hans själv som ställer ned henne på marken. Mannen i hålet ignoreras. Han kan ta sig upp själv. Juden faller ned på marken. Hennes ben är för svaga för att bära hennes lätta vikt. De har inte fått tillräckligt med näring på alldeles för länge. Hela hon är skör. Han skulle vilja se på henne som en den. Inte ens som en hon. Men det går inte riktigt. Han blev inte uppfostrad så. Det är då han hör ett ord. Det är riktat till honom. På hans språk, på hans modersmål, på hans vackra tyska säger hon.
- Danke.
Han fryser som till is. Ingen annan märkte det. Ett ord, ensamt och unikt, har precis åstadkommit något stort. Han kan inte se på henne som ett djur för djur kan inte tala. Djur. Så som han försöker tänka på de andra. Han stirrar på henne, säger frånvarande till några män att ta hand om ägarna av huset. De ska få sitt straff. Han, ska ta hand om judejäveln. Han höjer sitt ben mot henne. För att sparka. Hårt. Hon ser på honom med mörka och bottenlösa ögon.

Han förbannar Hitler ibland. Hitler, och Roosevelt, och Stalin, och Churchill, alla andra. Det är lätt att förbanna dem andra. Skylla på dem. Det är hans sätt att må bättre. Att svära och skrika åt resten av världen då han vid sällsynta tillfällen befinner sig i sin ensamhet. Det är lättare att skylla på ledarna, att säga att det är dem som skapat kriget. Istället för att tänka på människorna som han själv som utför orderna. För det är bara det han gör. Han följer order. Ibland, kan han inte låta bli att undra om han inte borde valt döden istället.

Han plockar frånvarande upp barnet. Utan misshandel. Intalar sig att det är för att det ska gå snabbare. Kollegorna som står kvar kastar obekväma och frågande blickar. Han går långsamt genom huset. Ut igen, på lervägen. Han ser på flickan han bär. Hans kamrater förstår inte hur han kan ens röra vid henne. De är rädda att det smittar. Judendomen. Omänskligheten. Under de få meterna till lastbilen som väntar henne kretsar tankarna snabbt. Medarbetarna har glömt henne nu. Förbisett henne. Hon är oviktig. En judeunge. Hon kan försvinna utan att någon saknar henne. Hon skulle kunna räddas. Tankarna rusar. Hon skakar. Han ser på henne. Hon ser tillbaka. Hon ser inte förödmjukad bort från hans blick; kanske är hon för ung för det. Hon gråter inte ens. Först då inser han att hon skakar av kölden. Hon har varken fettlager eller varma kläder till skydd. Utan ett ord ser hon på honom med mörka djupa ögon. I hans minne kommer en annan flicka till liv. En flicka, en aning äldre än denna. Definitivt mer välnärd. I hans ögon vackrare. Han har ett nära band till denna flicka, känner henne väl. Kände. Hon var innan krig, av en annan era i hans liv. Han undrar om hon ännu lever. Han har inte hört något om henne sedan kriget påbörjades. Han undrar om britterna bombat hennes hus. Om hon legat skrikandes i ruinerna efter hjälp utan att bli hörd. Det är tankar som han helst vill undvika. Tankar som blivit tabu inuti hans huvud. De är tankar som han aldrig ska tänka när han följer order. De skingrar hans koncentration. För dem leder omedelbart till att han själv gör samma sak som britterna.

Han återvänder till nutid. Ser kroppen i hans armar. Hon kommer inte bli saknad. Regnet faller över hennes ansikte. Blöter ned håret där tovor och kokor av jord bor. Han kan rädda henne. Det gör honom upprymd. Han känner sig mäktig. Att veta att han har kontroll över liv. Över död. Makt. Det är överväldigande. En av anledningarna till att han sökte tjänsten i Hitlers armé. Han kan rädda henne. Vill han?

Regnet smattrar mot hans hjälm. Det låter högt i öronen och han önskar sig därifrån. Han blin-kar. Och när han slår upp ögonen ser han henne. Den lilla, beniga flickan. Med stora mörka ögon. Männen har flyttat på sig, börjat gå vidare mot andra hus. Hon står redan i lastbilen. Dub-beldörrarna som kräver två armar vid stängning är fortfarande öppna. Ännu en chans. Han ler, lite sådär i smyg. Sedan sträcker han ut armarna.

Han ser lastbilen sakta köra bort genom lervällingen som kallas för väg. Regnet faller oförtrutet mot hjälmen. Sedan vänder han sig om. Han skjuter bort tankarna på flickan och hennes mörkbruna ögon och går närmare huset som ligger bredvid. Han bankar obarmhärtigt på dörren. – Öffnen!

sjuttonde juli tvåtusentio

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Ge mig ett ögonblick av din tid.

"Do not dwell in the past, do not dream of the future; concentrate the mind on the present moment."

BuddhaEtt ögonblick.

It dawned on her and her entire world changed. Just like that. During one moment. That's all it takes. And moments - they're all we've got.

Here is a collection of moments. They are moments in which decisions are made, life-changing things happens, moments in which people finally stand up for what they believe in; fragments of lives bound in a single moment during which people shrink back in fear and terror. In some moments nothing at all happens.

Here they are. Moments of the World.

Citat.

All men dream; but not equally. Those who dream by night in the dusty recess of their minds wake in the day to find that it was vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act out their dreams with open eyes, to make it possible.
T.E. Lawrence

I am Me.

18 years of age and expected to have a whole life planned, expected to know and to want. I don’t want much else than being happy, but people don’t like when you answer questions like that. It makes me a bit sad but there’s no need to worry: slowly, I’m changing the world.