Det står en man i hennes kök och pratar med hennes pappa. Det är hennes kök, ingen annans kök. Hennes kök. Det är där hon gråtit och skrikit, kämpat och skrivit, legat med huvudet mot bordet tills hon vill att det bara ska ta slut någon gång så hon får dö. Så det är hennes kök, hennes och ingen annans, hennes hennes hennes. Varför är mannen där? Varför är pappa där? Pappa lagar mat i köket ibland, varannan dag ungefär, men han tycker inte så mycket om köket. Älskar det inte, vårdar det inte. Förstår inte när hans dotter vägrar låta honom byta dukar eller gardiner, blir förvånad när hon sitter där istället för i soffan som är mjuk och dunfylld. Men soffan är inte som köksstolen, vardagsrummet är inte som köket.
Köket är hennes.

Hon hör inte vad de två talar om och är inte säker på att hon verkligen vill. Fast jo, det vill hon. Hon skulle kunna gå ut dit, göra en kopp thé bara för att få höra vad de talar om men det tar emot. Gjorde hon så skulle hon göra som hon alltid gjort, som när hon var liten. Även om hon inte vill växa upp så vill hon inte vara så liten. Men hon sitter med spetsade öron, hörlurarna kring halsen istället för över öronen och undrar vad de talar om. Vad vill mannen? Vem är mannen? Varför talar han med hennes pappa? Vad ska hända nu? Och de pratar inte bara, det pratar i hennes kök, i hennes kök. Köket. Det där köket som lite betyder allt och egentligen ingenting särskilt alls för egentligen är det minnena från köket som spelar någon roll. Fast det är inte så. För det är bara i köket hon riktigt känner de smekande sommarminnena som var hennes bror, det är bara i köket hon ler och hjärtat ler med hennes läppar, bara i köket virvlar hennes hår tillsammans med hennes tankar, bara i köket. Det är där hon skriver att hon älskar, det är där hon minns hur det var att vara älskad; allt har hänt i köket. Så det är hennes kök. Hennes kök. Bara hennes.

Men det är svårt att motstå vanor, det är svårt att motstå nyfikenheten när det egentligen inte finns någon anledning. Varför skulle hon inte gå dit? Vad är det farliga med att bli presenterad för den främmande mannen? Det är hennes kök, hennes hem, inte hans. Det är hennes kök och han hör inte hemma där. Hon gör det. Hon och hennes thé och henne muggar och hennes minnen. Så hon reser sig upp, plockar av sig hörlurarna, stänger av datorn för miljöns skull och tar små, tysta steg bort mot det som är hennes.

Synen som möter henne när hon står i dörröppningen är inte det hon trodde att hon skulle se. Den är inte den hon förväntat sig, inte det hon alls trott. För ett ögonblick förstår hon ingenting. Men hon ser; hon ser och hon känner och hon vet. Männen i köket vet inte, men hon vet.
Hon vet.
Köket är inte bara hennes längre.

2 kommentarer:

  1. Y says:

    Åh jag har haft problem med att kommentera dig, nu verkar firefox fungera :)

    En vackert svävande text, som en början på något...

  1. Andrea says:

    Sv: Ignorera verkligheten fungerar rätt bra just nu :D Jag har inte gjort något, det är det som är det sorliga :( Mina bröst och min rygg gillar inte varandra bara.

Skicka en kommentar

Ge mig ett ögonblick av din tid.

"Do not dwell in the past, do not dream of the future; concentrate the mind on the present moment."

BuddhaEtt ögonblick.

It dawned on her and her entire world changed. Just like that. During one moment. That's all it takes. And moments - they're all we've got.

Here is a collection of moments. They are moments in which decisions are made, life-changing things happens, moments in which people finally stand up for what they believe in; fragments of lives bound in a single moment during which people shrink back in fear and terror. In some moments nothing at all happens.

Here they are. Moments of the World.

Citat.

All men dream; but not equally. Those who dream by night in the dusty recess of their minds wake in the day to find that it was vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act out their dreams with open eyes, to make it possible.
T.E. Lawrence

I am Me.

18 years of age and expected to have a whole life planned, expected to know and to want. I don’t want much else than being happy, but people don’t like when you answer questions like that. It makes me a bit sad but there’s no need to worry: slowly, I’m changing the world.